Ben jij de trotse bezitter van een opblaasbare jacuzzi? Dan ben je daar natuurlijk heel zuinig op. Om zo lang mogelijk van jouw opblaasbare jacuzzi te genieten is jacuzzi onderhoud een belangrijk onderdeel. Dit geldt zowel voor het wateronderhoud als het onderhoud van de jacuzzi zelf. In dit artikel vertellen we je graag hoe je jouw opblaasbare jacuzzi in perfecte conditie kan houden, van het moment dat je hem opzet totdat je hem opbergt.
Jacuzzi onderhoud klinkt misschien niet direct als het leukste klusje maar wees gerust, wanneer je regelmatig een beetje tijd en aandacht besteed aan het onderhouden van de jacuzzi kost het niet veel tijd maar heb je er wel lang plezier van.
Het goed onderhouden van je opblaasjacuzzi bestaat uit meerdere onderdelen die we alleemaal met je bespreken:
- VOORZORGSMAATREGELEN
- HOE ONDERHOUD JE HET WATER
- HOE MAAK JE DE JACUZZI SCHOON
- FILTER REINIGEN EN VERVANGEN
- WAT MOET JE DOEN BIJ BESCHADIGING
- HOE BERG JE DE JACUZZI VEILIG OP
- ACCESSOIRES VOOR JACUZZI ONDERHOUD
Voorzorgsmaatregelen
Goed jacuzzi onderhoud begint op het moment dat jij je jacuzzi in huis haalt.
1. Plaats de jacuzzi op de juiste plek
Een opblaasbare jacuzzi is zowel geschikt voor binnenshuis als voor buitenshuis. Waar je hem ook neerzet, het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de exacte locatie. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je na het opzetten tot de conclusie komt dat hij eigenlijk ergens anders moet staan.
Maar belangrijker is dat het neerzetten van je opblaasbare jacuzzi op een verkeerde plek ertoe kan leiden dat je jacuzzi beschadigd raakt.
Kies je ervoor om de jacuzzi buiten neer te zetten zorg er dan voor dat deze niet vol in de zon staat. Dit geldt met name voor de echte hoogzomer periode met dagen waarop de zon volop schijnt.
Het feit dat de jacuzzi is op geblazen en het water dat vanuit binnenuit druk creëert maakt al dat er veel druk staat op de naden en randen. De warmte van de zon zorgt er vervolgens voor dat het bad nog verder uit gaat zetten. Het gevolg hiervan kan zijn dat er bij de naden en randen lekkage ontstaat.
Dit betekent niet dat je jacuzzi volledig in de schaduw moet staan. Een beetje zon kan geen kwaad maar zorg er voor dat het bad niet de hele dag in de volle zon staat.
Behalve dat de zon belangrijk is bij het bepalen waar je de jacuzzi neerzet is ook de ondergrond van belang.
Zet je de jacuzzi op een harde ondergrond met scherpe steentjes dan kan dit lekkage veroorzaken.
Zorg er daarom voor dat je de opblaasbare jacuzzi op een gladde en liefst schone ondergrond plaatst. Zwembadtegels of een grondzeil kunnen ervoor zorgen dat je jacuzzi niet alleen schoon is aan de onderkant maar zorgt er ook voor dat je jacuzzi niet beschadigd.
2. Duik onder de douche voordat je de jacuzzi induikt
Staat de jacuzzi en ben je klaar om erin te duiken? Neem dan eerst even een douche. Het gebuikt van bijvoorbeeld gel in je haar, make-up of bodylotion kunnen de waterbalans aantasten op het moment dat het in het water terecht komt. Daarnaast kunnen deze producten zorgen voor schuim in je jacuzzi.
De kwaliteit van het water is van belang omdat schoon en helder water er frisser uitziet, het is ook nog eens belangrijk voor je gezondheid. Bacteriën en schimmels in het water kunnen klachten als diarree, huiduitslag en geïrriteerde ogen veroorzaken.
Niet alleen verzorgingsproducten maar ook zeepresten kunnen het water aantasten en zorgen voor schuim in de jacuzzi. Spoel daarom niet alleen jezelf goed af maar spoel ook je zwemkleding goed uit.
3. Dek je jacuzzi af wanneer hem niet gebruikt wordt
Echt lekker ontspannen is het niet als je in een jacuzzi waarin takjes, bladeren en insecten drijven. Zorg er daarom voor dat je een jouw jacuzzi afdekt wanneer je hem niet gebruikt. Hierdoor houd je niet alleen het water schoner, je houdt zo ook de warmte langer vast.
4. Laat je jacuzzi in de winter niet buiten staan
Een opblaasbate jacuzzi kan je een groot deel van het jaar buiten laten staan maar wanneer het buiten kouder dan 10 graden wordt is het tijd om je opblaasbare jacuzzi binnen te zetten of op te bergen.
Door (nacht)vorst kan het water bevriezen en je jacuzzi beschadigen, en dat is zonde.
Hoe onderhoud je het water
Je wilt je jacuzziwater natuurlijk schoon en fris houden. Dit is niet alleen lekkerder om in de zitten het is ook nog eens ontzettend belangrijk voor je gezondheid.
Warm water of stilstaand water is een broedplaats voor bacteriën, schimmels en algen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het water in de jacuzzi troebel wordt het kan er ook toe leiden dat je last krijgt van diarree, geïrriteerde ogen of huiduitslag.
Het wateronderhoud gebeurt op verschillende manieren:
• Water verversen
• Water laten stromen
• Water desinfecteren
Eigenlijk zou je elke keer nadat je jouw opblaasbare jacuzzi hebt gebruikt het water moeten verversen. Dit is echter een arbeidsintensieve klus waar je niet altijd op zit te wachten. Daarnaast is het zonde van het water, zeker als het net lekker op temperatuur is.
Daarom wordt het aangeraden om in ieder geval eens in de 3 maanden het water van je jacuzzi te verversen. Ongeacht of je vaak in je jacuzzi zit of niet. Het water kan namelijk na verloop van tijd muf worden en zit dan vol met dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën.
Gelukkig hebben de meeste opblaasbare jacuzzi’s een handige afvoerklep waarmee je het water makkelijk kan laten weglopen. En wanneer al het water er uit is kan je ook direct de jacuzzi schoonmaken.
Naast het water verversen is het belangrijk om het water te laten stromen. Stilstaand water is een broedplaats voor bacteriën en algen. Het gevolg hiervan is dat je groen zwembadwater hebt, en dat ziet er niet zo fris uit. Het is daarom belangrijk om, zeker als je de jacuzzi een tijd niet gebruikt, te zorgen dat de pomp zo nu en dan het water in beweging houdt.
Hoe schoon jij je jacuzzi ook probeert te houden, je ontkomt niet aan dat bacteriën en schimmels in je water. Daarom is het belangrijk dat jij het water in je jacuzziwater desinfecteert. Doe je dit niet dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid.
Het desinfecteren van je badwater kan je doen met chloor of met zwembadzout. In beide gevallen zijn er drie waarden die je regelmatig moet testen. De chloorwaarde, de pH waarde en de alkaliteit.
De alkaliteit (TA) houdt de pH waarde in stand en de pH waarde zorgt er voor dat de desinfectiemiddelen hun werk kunnen doen.
Ph waarde jacuzzi Chloorwaarde jacuzzi Alkaliteit jacuzzi
Chemisch chloor 6.8-7.8 (7.2 ideaal) 1.5 – 2 ppm 100 -150 ppm
Zoutwatersysteem 6.8-7.8 (7.2 ideaal) 0.5-1 ppm 100- 150 ppm
Desinfecteren met chemisch chloor
Chemisch chloor is een veelvoorkomend middel om bacteriën in zwembadwater te doden. Er is speciaal zwembadchloor verkrijgbaar in poedervorm, vloeibare vorm of in tabletten.
Het desinfecteren van je opblaasbare jacuzzi met chloor doe je op de volgende wijze:
1. Controleer de pH-waarde en de alkaliteit.
Om te beginnen test je de alkaliteit en pH-waarde met een speciale teststrip. De alkaliteit moet tussen de 100 en 150 ppm liggen. Is de alkaliteit te hoog of te laag, voeg dan TA+ of TA- toe.
De pH-waarde is de zuurgraad van je jacuzziwater. De ideale waarde is 7.2 pH maar deze kan schommelen tussen de 6.8 en 7.8. Blijkt dat de pH-waarde daarbuiten valt dan dien je deze op peil te brengen met Ph- of Ph+.
2. Breng het chloorniveau op peil.
Dit doe je doormiddel van een chloorshock. Dit is meestal 10 gram per 1000 liter maar volg voor de juiste dosering de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Over het algemeen duurt het 10 minuten voordat de chloorwaarde het juiste niveau heeft bereikt maar laat de filterpomp minimaal 1 uur draaien nadat je chloorshock hebt toegevoegd.
Veelal wordt geadviseerd om minimaal 1 keer per week een chloorshock toe te voegen. Bij voorkeur ’s avonds zodat het chloor zich goed in het water kan verspreiden en is de jacuzzi ’s ochtends klaar voor gebruik. Gebruik je de jacuzzi meer dan 3 keer per week? Voer dan halverwege de week een extra chloorshock uit.
3. Houdt het chloorniveau op peil.
Dit doe je het makkelijks met chloortabletten. Deze geven namelijk een geleidelijke hoeveelheid chloor af.
4. Test minimaal 2 keer per week zowel de chloorwaarde, de alkaliteit en de pH-waarde van je jacuzzi.
Desinfecteren met zout
Wil je liever geen chemisch chloor dan kan je kiezen voor het desinfecteren van je jacuzzi doormiddel van een zoutwatersysteem.
Het zoutwatersysteem zet zout om in organisch chloor dat vervolgens het water van jouw jacuzzi desinfecteert. Zout is een onuitputtelijke bron voor chloor waardoor je alleen aan het begin van het seizoen, of wanneer je het water ververst, zout hoeft toe te voegen.
1. Test de alkaliteit en de pH-waarde.
Begin met de alkaliteit, deze moet tussen de 100 en 150 ppm liggen. Breng deze waar nodig op peil met TA+ of TA-. De pH-waarde moet tussen de 6.8 en 7.6 pH liggen met een ideale waarde van 7.2. Wijkt de pH-waarde hiervan af? Voeg dan Ph+ of pH- toe.
2. Voeg voldoende zwembadzout toe.
De hoeveelheid zou is afhankelijk van het aantal liter dat er in jouw jacuzzi gaat. Er is 3-4 kg zout nodig per 1000 liter water.
De chloorwaarde in een jacuzzi met zoutwatersysteem moet ongeveer tussen de 0.5 en 1 ppm liggen. In het begin kan de chloorwaarde wat laag uitvallen. Dit is niet erg, het zoutwatersysteem corrigeert dit automatisch.
3. Voeg extra zout toe als je het water (gedeeltelijk) ververst.
4. Test regelmatig de alkaliteit, de pH-waarde en chloorwaarde van je jacuzzi.
Nog even enkele tips bij het gebruik van chemicaliën in je jacuzzi om gevaarlijke situaties te voorkomen.
• Voeg altijd de chemicaliën toe aan het water, en nooit het water bij de chemicaliën. Dit voorkomt dat de chemische middelen omhoog spatten.
• Meng nooit zomaar verschillende middelen. Doe dit alleen wanneer dit is aangegeven
• Bewaar de producten in de originele verpakking en op een veilige plek.
Desinfecteren met een ozonator
Een ozonator maakt met behulp van een ultraviolette lamp ozongas aan. Dit gas doodt vervolgens bacteriën en micro-organismen in je jacuzziwater. Hierdoor hoef je minder chloor te gebruiken in je water.
Het ozongas dat in het water terechtkomt werkt ongeveer 12 uur. Daarom wordt aangeraden de ozonator 2 keer per dag, om de 12 uur, aan te zetten.
Hoe maak je de jacuzzi schoon
Jacuzzi onderhoud betekent je jacuzzi schoonmaken! Verwijder regelmatig takjes en bladeren met een schepnet. Heb je een grote jacuzzi dan kan je een telescopische steel aan je schepnet vastmaken zodat je makkelijk vuil kan verwijderen zonder dat je zelf nat wordt.
Bacteriën en schimmels zorgen ervoor dat het water in je jacuzzi troebel wordt. Algen kleven zicht graag vast aan de zwembadwanden en bodem en zorgen ervoor dat jouw jacuzzi gevuld is met groen zwembadwater. Niet een heel aantrekkelijk gezicht.
Daarom is het belangrijk om de bodem en wanden van je opblaasbare jacuzzi regelmatig schoon te maken.
Voor dat je aan het schoonmaken van de jacuzzi zelf begint is het belangrijk om ook de leidingen te reinigen. Dit wordt vaak vergeten maak kan je eenvoudig doen met speciaal reinigingsmiddel. Voeg het reinigingsmiddel aan het water toe en laat de pomp even aanstaan zodat het middel goed door het water verspreid wordt.
Zodra de leidingen zijn gereinigd kan je beginnen met het schoonmaken van de jacuzzi zelf.
Het schoonmaken van je jacuzzi kan je het beste doen als deze leeg is. Laat daarom eerst het water uit de jacuzzi lopen. In de meest gevallen heeft een opblaasbate jacuzzi een handige afvoerstop. Sluit de afvoerslang aan op de afvoeropening om zo makkelijk het water uit de jacuzzi te laten lopen.
De binnenkant van de jacuzzi kan je het beste schoonmaken met een zachte doek spons, of speciale borstel zodat je de opblaasbare jacuzzi niet beschadigd. Er bestaan speciale, zachte, schoonmaakmiddelen waarmee je de bodem en wanden goed schoon krijgt. Zorg ervoor dat je geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen gebruikt omdat deze je opblaasbare jacuzzi kunnen beschadigen.
Vergeet niet om de hoofdsteunen en de cover te reinigen. Op de hoofdsteun kunnen resten van haarverzorgingsmiddelen achter blijven en ook de cover komt regelmatig in contact met het water. Als deze schoon zijn heb je minder vervuiling van je water.
Filter reinigen en vervangen
De pomp van je opblaasbare jacuzzi pompt al het water door de filter van je jacuzzi die vervolgens al het vuil, dat in het water terechtkomt, opvangt. Dit betekent dat na enige tijd de filter vol raakt, het water van de jacuzzi troebel wordt en hierdoor onaangenaam gaat ruiken.
Het is belangrijk om je filter regelmatig te vervangen en te reinigen. Hoe vaak je de filter moet reinigen hangt af van hoe vaak je de jacuzzi gebruikt en hoe makkelijk er vuil in je jacuzziwater terecht kan komen. Staat je jacuzzi buiten en dek je deze niet af dan is de kans groter dat er meer vuil in terecht komt dan wanneer je een jacuzzi cover gebruikt.
Optimaal is om de filter bij dagelijks gebruik minimaal 1 keer per week te vervangen maar wacht niet langer dan een maand. Tussentijds dien je de filter regelmatig te reinigen.
Zorg er altijd voor dat de pomp van de jacuzzi uit staat op het moment dat je de cartridge gaat vervangen of gaat reinigen.
Het reinigen van de filtercartridge doe je eenvoudig door de filtercartridge te verwijderen uit de behuizing en deze af te spoelen met een tuinslang. Je kan ervoor kiezen om daarnaast een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken of een filterreiniger in de vorm van een soort borstel of kam.
De nieuwe of schone filtercartridge plaats je vervolgens weer terug in de behuizing.
Wat moet je doen bij beschadiging
Helaas kan het voorkomen dat je opblaasbare jacuzzi beschadigd raakt. Steentjes, scherpe takjes of een ander scherp voorwerp kan ervoor zorgen dat er een gaatje in je jacuzzi komt of dat de jacuzziwand scheurt.
In de meeste gevallen heb je bij je opblaasbare jacuzzi een speciaal reparatiesetje gekregen. Hierin zit plakmateriaal dat geschikt is voor je jacuzzi. Mocht je dit niet meegeleverd hebben gekregen of mocht het op zijn dan is het belangrijk dat je watervaste lijm of bisonkit gebruikt om een lek te dichten.
Een lek of gaatje in je opblaasbare jacuzzi is in 5 makkelijke stappen te repareren:
Stap 1: Vind het lek
Je kan een gaatje makkelijk door een flesje met spuitdop te vullen met water en een heel klein beetje wasmiddel. Spuit de inhoud van het flesje op de plekken waar je denkt dat mogelijk een gat zit. Daar waar het gat zit ontstaan allemaal kleine bubbeltjes.
Stap 2: Maak het gedeelte rondom het lek schoon
Het is belangrijk dat je het gedeelte dat je gaat plakken goed vetvrij en droog maakt. Anders blijft het plakmateriaal niet zitten.
Stap 3: Knip het reparatiematerieel op de het juiste formaat.
Zorg altijd dat dat je een groter stukje kit afknipt dan het scheurtje of gaatje is. Het kit moet ruim over het gat of scheurtje heen geplakt worden. Doe je dit niet dan loop je de kans dat je jacuzzi snel weer lek is.
Stap 4: Breng lijm toe op zowel de achterzijde van de kit als op het gedeelte rondom het lek.
Stap 5: Plak het stukje reparatiekit op het lek.
Plaats het stukje kit op het lek en druk het stevig aan. Laat het vervolgens 12 uur drogen. Is de lijm volledig opgedroogd breng dan opnieuw lijm aan op de randen en laat dit 4 uur drogen. Nu weet je zeker dat je jacuzzi weer waterdicht is en kan jij weer lekker genieten.
Hoe berg je de jacuzzi veilig op
Misschien denk je bij jacuzzi onderhoud alleen aan de handelingen die je moet verrichten tijdens het seizoen, maar even belangrijk is het onderhouden van je opblaasbare jacuzzi wanneer je deze niet gebruikt.
Als het aan het einde van het seizoen tijd is om de jacuzzi op te bergen is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet zodat je ook volgend seizoen weer optimaal kan genieten van je opblaasbare jacuzzi.
Bij buitentemperaturen van onder de 10 graden is het verstandig om je jacuzzi op te bergen of binnen neer te zetten.
Het opbergen van je opblaasbare jacuzzi doe je als volgt:
1. Laat de jacuzzi leeglopen en zet daarna kort de bubbelfunctie aan zodat het laatste water uit de gaten komt.
2. Maak de jacuzzi schoon. Je jacuzzi schoonmaken voordat je hem opbergt voorkomt dat schimmels je jacuzzi gedurende de winter aantasten.
3. Maak de jacuzzi goed droog met een handdoek en het vervolgens 24 uur aan de lucht drogen.
4. Ontkoppel de pomp en verwijder de filter cartridge.
5. Wanneer de jacuzzi volledig droog is smeer deze dan in met talkpoeder. Dit voorkomt dat het aan elkaar plakt. Doe dit alleen bij de jacuzzi, niet het motorblok.
6. Laat al het lucht uit de jacuzzi lopen
7. Vouw de jacuzzi netjes op.
8. Leg de jacuzzi op een plek waar geen muizen bij kunnen komen. Muizen houden namelijk van pvc en het zou zonde zijn als je er achter komt dat je jacuzzi vol met gaten zit.
9. Zorg er ook voor dat het motorblok en alle accessoires goed droog zijn voordat je ze opbergt. Dit voorkomt o.a. kalkaanslag.
Accessoires voor jacuzzi onderhoud
Ben je zuinig op je jacuzzi en onderhoud je deze goed dan heb je er langer plezier van. Maar dat neemt niet weg dat je natuurlijk liever in je opblaasbare jacuzzi bubbelt dan bezig bent je jacuzzi schoon te maken of ander onderhoud moet plegen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere accessoires die noodzakelijk zijn voor jouw jacuzzi onderhoud en accessoires die het jacuzzi onderhoud een stuk makkelijker maken.
• Jacuzzi covers
Een cover is een essentieel onderdeel voor jouw jacuzzi. Het zorgt voor isolatie van jouw jacuzzi en houdt vuil zoals bladeren, takjes en insecten buiten op het moment dat jij geen gebruik maakt van je jacuzzi.
Zonder cover komt er vuil uit de lucht in jouw jacuzziwater. Dit betekent dat je vaker in de weer moet met een schepnetje om het grove vuil eruit te scheppen. Met een cover komt er minder vuil in en ben je dus ook minder tijd kwijt met scheppen.
Behalve vuil houdt het ook regenwater tegen. Regenwater kan de kwaliteit en de hygiëne van het water beïnvloeden. Dit kan de pH-waarde en de waarde van het chloor en alkaliteit beïnvloeden.
Covers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
• Schepnet
Wanneer er dan toch bladeren of takjes in je jacuzzi drijven dan kan je deze het beste verwijderen met een schepnet. Met een telescopische steel kan je dit makkelijke vanaf de rand doen zonder je spa in te hoeven.
• Borstels
Je opblaasbare jacuzzi schoonmaken kan je het beste doen met een zachte doek of een speciale zachte borstel. Deze borstel verwijdert vuil van de jacuzzibodem en wanden zonder dat deze beschadigd raken.
Voor extra gemak kan je een telescopische steel op je borstel zetten zodat je makkelijk bij de bodem van je zwembad kan.
• Chloordispensers
Desinfecteer je jouw opblaasbare jacuzzi met chloortabletten. Dan is het belangrijk dat je een chloordispenser gebruikt zodat het chloor gelijkmatig wordt afgegeven aan het water. Chloortabletten mogen namelijk niet direct in de jacuzzi worden gegooid.
Conclusie Jacuzzi Onderhoud
Heerlijk ontspannen in je eigen jacuzzi, daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom is jacuzzi onderhoud zo belangrijk. Een goed onderhouden jacuzzi gaat langer mee.
Jacuzzi onderhoud begint vanaf het moment dat je jouw jacuzzi neerzet. Denk goed na over de plaats waar je hem neerzet om eventuele beschadigingen te voorkomen. Komt er toch een gaatje in dan is het belangrijk dat je deze op de juiste wijze plakt.
Zorg dat je het water goed onderhoud. Dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, het is ook gewoon lekkerder dan zwemmen in groen zwembadwater. Verwijder grof vuil met een schepnet en dek je jacuzzi zoveel mogelijk af wanneer je deze niet gebruikt. De filter van de jacuzzi zal het kleinere vuil uit je water filteren, Het is daarom belangrijk om de filter regelmatig schoon te maken of te vervangen. Anders wordt het water in je jacuzzi troebel en gaat de filter stinken.
Het desinfecteren van je water kan je doen met chloor zout of een ozonator. Vervang minimaal eens in de 3 maanden het water en wanneer je jacuzzi dan toch leeg is, maak hem dan direct even goed schoon. Denk hierbij ook aan het schoonmaken van de leidingen.
Zorg aan het einde van het seizoen dat je jouw jacuzzi schoon, droog en veilig opbergt zodat je er het volgende seizoen weer optimaal waterplezier aan kan beleven.